Creatief Denken

Training 'Creatief Denken' in het kort

Creatief denken levert een bijdrage aan het oplossen van problemen waarvoor volgens de gangbare denkpatronen geen oplossingen bestaan of waarvoor de bestaande oplossingen niet meer voldoen. Het helpt je aan de hand van concrete tools creatief, innovatief en out of the box denken om zo echt nieuwe ideeën te genereren. Denk buiten de gebaande paden en kijk naar problemen vanuit andere invalshoeken.

Verbreek vaste denkpatronen met behulp van creatief denken

Iedereen is creatief. Daarmee bedoelen we niet dat iedereen in staat is om een talentvolle kunstenaar of schrijvers te worden, maar wel dat iedereen het vermogen bezit om ideeën te bedenken die nieuw en nuttig zijn. Het is zoals lopen en praten. We rennen niet allemaal de marathon, we zijn niet allemaal een begenadigd spreker, maar lopen en praten kunnen we allemaal. En je kunt trainen zodat je er nog beter in wordt. Dat geldt ook voor creatief denken. Wil je alternatieve ideeën en oplossingen vinden voor de knelpunten? Maak gebruik van creatief denken!

Los problemen op waarvoor bestaande oplossingen niet meer voldoen!

Herinner je het nog? Je alle eerste rijles. Hoe je achter het stuur zat. Destijds moest je over elke handeling nadenken, vergat je te kijken. Af en toe hoorde je de vreselijkste geluiden bij het schakelen. Nu ben je je nauwelijks bewust van alle complexe verrichtingen die je bij het rijden uitvoert. Sterker nog, je voert achter het stuur zonder probleem een geanimeerd gesprek en bedenkt al inparkerend wat je vanavond gaat eten of waar je deze zomervakantie naar toe zult gaan. Onze automatismen maken het mogelijk dat er voortdurend ruimte en tijd over blijft om nieuwe dingen te leren. Ook op de werkvloer maak je volop gebruik van denkpatronen.
 
Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, denken we in patronen. Wanneer nieuwe informatie in onze hersenen wordt verwerkt en opgeslagen, wordt een pad aangelegd in de vorm van verbindingen tussen hersencellen. Als in het vervolg gelijksoortige informatie moet worden verwerkt, maken onze hersenen gebruik van dit pad. Hoe vaker dat proces zich herhaalt, des te steviger wordt het pad. Zo ontstaat routine en gewoonten! Het is een ideaal systeem. Behalve wanneer we voor een heel nieuw probleem komen te staan of behoefte hebben aan een heel andere oplossing.
 
Creatief denken is een methode die je in kunt zetten bij teambijeenkomsten, vergaderingen of georganiseerde sessies. Maar het is ook een ‘mindset’, een houding waarbij je niet vanzelfsprekend altijd je denkpatronen voorrang geeft. Het grote voordeel is dat je anderen kunt inspireren en op nieuwe gedachten kan brengen, waardoor patronen gemakkelijker doorbroken worden. Deze training leert je aan de hand van verschillende creatieve tools problemen aan te vliegen waar je tegen aan loopt. Onze trainers gebruiken humor en interactieve opdrachten om je ‘out-of-the-box’ te leren denken.

Resultaten die je verder helpen

 1. Je leert technieken om je vaste denkpatronen te doorbreken
 2. Je komt te weten hoe je beeld- en teksthiërarchie integreren in jouw verhaal
 3. Je leert met een frisse blik kijken naar je leven, werk, een project, opdracht of klus
 4. Je leert diverse creatieve denktechnieken die je helpen om echt out-of-the-box te denken.
 5. Je leert van veel halve ideeën een top idee te maken.
  Je leert creatief zijn: alleen, met een collega en in een brainstormsessie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Introductie in Creatief Denken
 • De werking van onze brein in relatie tot creativiteit
 • Herkennen wanneer een situatie leent voor Creatief Denken
 • De structuur van het creatief denkproces
 • De principes en kenmerken van creatieve denktechnieken
 • Hoe pas je Creatief Denken toe in een werksituatie?
 • Divergentietechnieken om ideeën te bedenken
 • Ideeën selectie
 • Van idee naar oplossing: concepten bouwen
 • Creativiteit in je organisatie
 • Hoe ga je van hieruit verder?

We gaan van start met een telefonische intake. De training bestaat uit 2 dagdelen. Dagdeel is ± 2 uur. De trainingen worden aangeboden op werkdagen. 

Trainingskosten

Bedankt voor je interesse. Prijs op aanvraag. De gehele training bestaat uit 2 dagdelen. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van trainingsmateriaal.

 

Betaalwijze

Na ontvangst van je aanmelding versturen we de factuur. Deze dient binnen 7 dagen na factuurdatum te worden voldaan, maar uiterlijk voor aanvang van de training/opleiding.